Rokotukset

Rokottamalla eläimet pyrimme ennaltaehkäisemään ja suojaamaan eläimet tiettyjä tarttuvia tauteja vastaan ja ne kuuluvatkin eläinten perusterveydenhuoltoon. Jotta rokotukset antaisivat toivotun suojan, on tärkeää hoitaa perusrokotukset asianmukaisesti ja jatkossa noudattaa rokotusohjelmaa. Koirille ja kissoille olisi hyvä antaa matolääke kaksi viikkoa ennen rokotuksia, jotta mahdolliset sisäloiset eivät häiritsisi rokotussuojan muodostumista. Nykyään myös pieneläimillä suositellaan ulostenäytteen tutkimista ja matolääkkeen antamista vain, mikäli se ulostenäytteen perusteella on tarpeellista.  Huomioithan, että vain terveitä eläimiä voi rokottaa.

Rokotusreaktiot

Rokotuksen jälkeen saattaa esiintyä lievää kuumeilua, väsymystä ja turvotusta pistoskohdassa. Harvinaisena haittavaikutuksena rokotukseen voi esiintyä ns. anafylaktinen reaktio. Anafylaktisen reaktion oireita voivat olla voimakas heikkous, oksentelu tai turvotus pään alueella. Mikäli lemmikillänne on anafylaktisen reaktion oireita, ottakaa välittömästi yhteyttä eläinlääkäriin.

Kissan rokotusohjelma

Kissarutto

Kissarutto suojaa kissaa parvovirustaudilta. Pennut tulee rokottaa kissaruttoa vastaan 12 ja 16 viikon ikäisinä ja kolmannen kerran vuoden päästä tästä. Tämän jälkeen rokotusväli on kolme vuotta.

Kissaflunssa ja Klamydia

Kissaflunssaa aiheuttavat muun muassa herpes-virus ja klamydia-bakteeri. Pennut tulee rokottaa kissaflunssaa vastaan 12 ja 16 viikon ikäisinä ja kolmannen kerran vuoden päästä tästä. Tämän jälkeen rokotusväli on yksi vuosi.

Raivotauti/Rabies

Raivotauti leviää nisäkkään pureman välityksellä eläimeltä toiselle ja ihmisille. Raivotauti-rokote annetaan pennuille 16 viikon iässä ja sen jälkeen vuoden päästä tästä. Tämän jälkeen rokotusväli on kolme vuotta.

Matkustavien ja näyttelyihin osallistuvien kissojen rokotusmääräykset saattavat poiketa edellä mainituista.

Koiran rokotusohjelma

Eviran suosituksen mukaan pennut rokotetaan Suomessa 12 ja 16 viikon ikäisinä sekä kolmannen kerran vuoden päästä tästä. Sen jälkeen rokotusväli on rokotteesta riippuen 1-3 vuotta. 12 viikon alaikärajaa pidetään suosituksena siksi, että silloin emonmaidosta saadut vasta-aineet eivät yleensä enää häiritse rokotuksen antaman immuniteetin muodostumista.

Mikäli pennulla on jostain suurentunut sairastumisriski rokotuksin ennaltaehkäistävää tautia, kuten esim. parvovirusta kohtaan, voidaan pentu rokottaa jo 6-8 viikon ikäisenä. Suurentuneen riskin aiheuttaa esim. mikäli pentu ei ole saanut ternimaitoa, emoa ei ole rokotettu tai suurentunut tartuntapaine mm. olosuhteista johtuen (esim. samassa tilassa/taloudessa runsaasti rokottamattomia koiria). Mikäli pentu rokotetaan jo 8 viikon ikäisenä, suositellaan tehosterokotteet annettavaksi kuitenkin 12 ja 16 viikon ikäisinä, jotta riittävä rokotussuoja varmasti syntyy.

Nelosrokote

Nelosrokote suojaa koiraa parvovirukselta, penikkataudilta, tarttuvalta maksatulehdukselta sekä kennelyskältä. Nelosrokote annetaan pennulle yleensä 12 ja 16 viikon ikäisinä, sekä kolmannen kerran vuoden päästä tästä.

Sen jälkeen 2 – 3 vuoden välein, rokotteesta riippuen. Meillä yleisimmin käytössä on Nobivac DHPPI-rokote, joka on voimassa 3 vuotta (paitsi kennelyskäkomponentti 1 vuoden) lisäksi löytyy Eurican DAPPi-rokote, joka on voimassa 2 vuotta (paitsi kennelyskäkomponentti 1 vuoden).

Nelosrokotteen lisäksi on olemassa kolmoisrokotteita, jotka ovat muuten vastaavia kuin nelosrokotteet, mutta niistä puuttuu kennelyskäkomponentti.

Kennelyskä

Kennelyskää, eli koirien keuhkoputkentulehdusta, vastaan koira  saa suojan yleensä penturokotuksilla annettujen nelosrokotteiden yhteydessä. Kennelyskärokote tulee uusia vuoden välein. Kennelyskä on virusten ja bakteerien aiheuttaman sekainfektio, joten rokotteet eivät anna 100% suojaa, mutta yleensä rokotettu sairastuu lievemmin oirein. Kennelyskäinfektiossa on todettu lähes aina olevan mukana Bordetella Bronchiseptica-bakteeri sekä usein myös Parainfluenssaviruksen eri kantoja. Meillä on tällä hetkellä kahta erilaista kennelyskärokotetta: Nobivac Pi-rokote, jossa on teho parainfluenssavirusta vastaan, sekä Nobivac KC-rokote, jossa on teho parainfluenssavirusta sekä Bordetella Bronchiseptica-bakteeria vastaan. Kennelyskärokotteen tarve tulee arvioida koiran tarpeiden mukaan, mikäli tartuntapaine on pieni (ns. kotikoirat), ei rokottaminen kennelyskää vastaan ole välttämättä tarpeellista, mutta koirat, jotka käyvät paljon erilaisissa koiratapahtumissa (näyttelyt, kilpailut/kokeet) tai menevät hoitoon koirahoitolaan/kenneliin, suositellaan rokottamaan kennelyskää vastaan.

Raivotauti/Rabies

Raivotauti leviää nisäkkään pureman välityksellä toiseen eläimeen tai ihmiseen ja oireiden puhjettua johtaa aina lopulta kuolemaan. Suomi on toistaiseksi raivotautivapaa maa ja meillä raivotautia on todettu vain yksittäisissä tuontieläimissä pääsääntöisesti juuri siksi, että Suomessa lähes kaikki koirat rokotetaan raivotautia vastaan ja laumaimmuniteetti on siten erittäin hyvä. Raivotautirokote annetaan pennuille yleensä 16 viikon iässä, sen jälkeen vuoden päästä tästä ja jatkossa 2 – 3 vuoden välein rokotteesta riippuen, tarvittaessa raivotautirokote voidaan antaa jo 12 viikon ikäisenä.

Huomioithan, että ulkomaille matkustavien sekä näyttelyihin ja kokeisiin osallistuvien koirien rokotusmääräykset saattavat poiketa edellä mainituista. Yleensä näyttelyihin yms. tapahtumiin pääsee vasta kun rokotuksista on kulunut vähintään 21 vrk (kolmen viikon varoaika).